Katolsk författare om homosexualitet anklagad för tidigare relation med minderårig

Daniel_Mattson_Courtesy_of_Carmel_Communications_CNA[1].jpeg
 

Lansing, Michigan, den 30 januari 2019 kl 12.14 (CNA)
Författaren till en bok om katolsk undervisning i fråga om homsexualitet och kyskhet anklagas för att ha inlett en sexuell relation med en minderårig för ungefär 15 år sedan.

Daniel Mattson är författare till boken ”Why I Don’t Call Myself Gay: How I reclaimed my sexual reality and found peace” (Varför jag inte kallar mig gay: Hur jag återtog min sexuella verklighet och fann frid), 2017, och är en väl anlitad talare i ämnet Kyrkans undervisning om homosexualitet. Han är nära associerad med The Courage Apostolate och var med i dokumentären ”Desire of the Everlasting Hills” (2014).

I måndags uppgav en man som CNA har identifierat som Jonathan Wright att han och Mattson inledde ett online-förhållande under tidigt 2000-tal, och som med tiden innebar också sexuell interaktion via webcam och telefon. Ingen fysiskt kontakt uppges ha skett.

Wright sade att Mattson ordnade med förbetalda telefonsamtal för att hålla telefonsexet hemligt för hans föräldrar. De båda talades vid nästan dagligen under 3-4 år, uppgav Wright.

Han sade att relationen inleddes när han var 13 och Mattson var runt 30.

”Han visste att jag bara var 13”, twittrade Wright den 28 januari.

Med tiden upphörde relationen, uppgav Wright. Han sa att Mattson dejtade en kvinna, och de två slutade prata med varandra.

”Dan twittrar nu om att homosexualitet är en synd. Han verkar vänlig och vill bara att ”Guds barn” skall behandlas med värdighet och respekt. Men han ser fortfarande min relation med min man som synd”.

”Han behöver inse att han har ett ansvar. Han skadar ungdomars liv”, twittrade Wright.

”Jag hoppas bara på rättvisa”, sade Wright till CNA den 30 januari, och tillade ”Jag skulle vilja att Dan talade om det här”.

”Och om någon är i en liknande situation, att de får veta att det inte var okej att det hände”, tillade han.

Mattson fanns inte tillgänglig för en kommentar.

Mattsons bok skildrar hans egen erfarenhet av homosexuell attraktion. Han sade att han hade sin första homosexuella erfarenhet när han var 32, och att han till slut, efter att han träffat en kvinna på grund av sin längtan efter familjelivet, konverterade och blev katolik och antog Kyrkans undervisning om homosexualitet, och beslutade sig för att leva kyskt.

Det är oklart om Mattson kommer att bli stämd med anledning av mannens anklagelse.

Mattson bok utgavs på Ignatius Press.

I ett uttalande av den 30 januari, skrev Ignatius att de ”var omedvetna om de misstänkta missförhållandena innan anklagelserna gjordes denna vecka”.

”Dan har varit rättfram om sitt tidigare livs syndfullhet, och han har försökt att uppmuntra människor att finna ett nytt liv i kyskheten, enligt Guds plan för män och kvinnor. Genom att ge ut sin bok ”Why I Don’t Call Myself Gay: How I Reclaimed My Sexual Identity and Found Peace”, förstår vi från Dan Mattsons egen utsaga om sitt liv, att han före det att han blev katolik engagerade sig i många syndiga sexuella aktiviteter som han sedan har tagit avstånd ifrån. Vi ser att det han uppges ha gjort skedde före Dan Mattsons konversion till den katolska tron. Dock gäller denna anklagelse en sorts syndig aktivitet som också har rättsliga implikationer och innebär skador mot en minderårig när det uppges ha skett, vilket är djupt oroande.”

”Vi på Ignatius Press ber för alla berörda, särskilt det påstådda offret, och vi önskar ett helande och en rättvis upplösning i frågan. Samtidigt känner vi Dan Mattson som en man som officiellt har tagit avstånd från sina tidigare synder och är aktivt engagerad i att hjälpa andra att undvika ett sätt att leva som han helt och fullt ser som syndigt och djupt skadligt.”

Fader Philip Bochanski, VD på Courage, sade att han blev ”förkrossad” när han hörde om anklagelserna mot Mattson.

”Samma eftermiddag som jag hörde om denna omtumlande situation, rapporterade jag omedelbart informationen jag fått till Safe Environment Coordinator i stiftet Bridgeport (där Courage-kontoret är beläget) and till Child Protective Services i Michigan (där Dan bor), vilket jag förväntas göra enligt lag och stiftets policy”, sade han i ett uttalande av den 30 januari.

Mattson har aldrig varit anställd av Courage International, men har delat sin historia vid konferenser som organiserats av Courage, och i ”Desire of the Everlasting Hills”, som Courage International producerade, säger Bochanski.

Han noterar att det påstådda missförhållandet skedde ”för mer än 14 år sedan, flera år före [Mattsons] engagemang i Courages apostolat”, och sade att varken han eller hans företrädare, Fr. Paul Check, hade tagit emot anklagelser om sexuella övergrepp mot Mattson.

”Mattson kommer inte att bli inbjuden att tala eller skriva, eller få några ledande positioner, av Courage International inom överskådlig framtid. Jag kommer att reservera mig för ytterliga kommentarer i ärendet tills rättsliga instanser har gjort ett slutligt avgörande i det här fallet.”

”Jag vet hur smärtsam den här nyheten kommer att vara för många människor, särskilt de för de som överlevt övergrepp i sina egna liv eller i någon av sina älskades liv”, sade Bochanski.

”Jag ber innerligt för en rättvis upplösning av ärendet, och särskilt för behoven hos mannen som drog fram det hela i ljuset. Jag uppmanar alla som är medvetna om sexuella övergrepp eller något som helst övergrepp gällande barn, unga eller andra utsatta personer, att kontakta rättsliga instanser omedelbart.”

Nyheten utvecklar sig och uppdaterades den 30 januari kl 17.30 MT