”Förlåt dem”: Den kristna flickans sista ord. Brändes levande av IS

Public Domain, Wikipedia

Public Domain, Wikipedia

 


 ChurchPOP, 20 maj 2016


”Förlåt dem”. Det var de sista ord den 12-åriga kristna flickan sa till sin mor innan hon dog på sjukhuset i brännskadorna från IS-soldaternas attack.


Ett gäng IS-krigare dök upp i familjens hem och gav dem ett ultimatum: antingen lämna hemmet eller omedelbart betala ”jaziya”, en särskild skatt för icke-muslimer. Bara flickan och modern var hemma just då. Modern svarade soldaterna att hon skulle betala skatten men behövde ”ett par sekunder” för hennes dotter var i duschen.


De svarade ”Du har inte några sekunder”, och stövlade in i hemmet, gick in i badrummet där dottern var, och satte eld på det. Hela huset var snabbt övertänt. Kvinnan och flickan hann knappt fly huset levande, men med mycket allvarliga skador: flickan hade 4:e gradens brännskador.


I ett desperat försök att rädda sin dotters liv sprang kvinnan till ett lokalt sjukhus. Men det var försent. Brännskadorna var för allvarliga. Flickan dog i sin moders armar ett par timmar senare. Och precis innan den kristna flickan dog, bad hon sin mamma att förlåta hennes mördare.


Den 12-åriga kristna följde modigt Jesu exempel, han som på korset bad för sina mördare: ”Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör” (Luk 23:34).


Den otroliga historien fördes vidare av Jacqueline Isaac, en människorätts-förespråkare, som hört berättelsen från modern.


”Sorgligt nog är detta bara ännu ett exempel på de grymheter som begås av extremister i den här regionen,” säger en talesperson för den kristna organisationen Open Doors till Express, ”men jag hör regelbundet såna här berättelser om människors liknande tro, där de kristna förlåter sina förföljare.”


Fader Martin Hermis Dawood, en präst i Bagdad, sa till The Independent att han förut uppmanat kristna att stanna kvar, men nu råder han dem att fly landet. ”Vi vet mycket väl att inte alla muslimer här är terrorister, men det finns en växande kultur, inte bara här i Irak, men i hela Mellanöstern. En kamp pågår i hela världen och vi kommer alla att bli brända av denna eld i framtiden.”

 
ChurchpopPeter Wiberg