Påven kallar Förenade Arabemiraten för "ett land av samexistens" innan resa

 
Pope Francis at a Wednesday general audience in St. Peter's Square on June 17, 2015. Credit: Bohumil Petrik.

Pope Francis at a Wednesday general audience in St. Peter's Square on June 17, 2015. Credit: Bohumil Petrik.

Vatikanstaten, 31 januari 2019 / 02:46 (CNA / EWTN News)

Påve Franciskus uttryckte tacksamhet för sin kommande resa till Förenade Arabemiraten och noterade att det är en möjlighet att främja större fred mellan muslimer och katoliker.

"Jag är glad för den här möjligheten som Herren erbjöd mig att skriva, på ditt kära land, en ny sida i relationen mellan religionerna och bekräfta att vi är bröder trots att vi är annorlunda," sade påven i ett videomeddelande till folket i Förenade Arabemiraten den 31 januari.

"Med glädje förbereder jag mig för att träffa och hälsa ’eyal Zayid fi dar Zayid / Zayids söner i Zayids hem" ett land av välstånd och fred, ett land av sol och harmoni, ett land av samexistens och möte!"

Franciskus kommer att besöka Abu Dhabi, Förenade Arabemiratens huvudstad, 3-5 februari. Där kommer påve Franciskus att hålla ett interreligiöst möte och ett privat möte med det muslimska äldres råd. Han kommer att göra ett privat besök i katedralen och fira mässan på ett stadion.

Resans tema är "Gör mig till instrument för fred," en 1900-tals bön som ofta tillskrivs Sankt Franciskus av Assisi. Resan kommer att fokusera på "hur alla människor av god vilja kan arbeta för fred," enligt den heliga stolens pressekretariat.

Resan ses allmänt som en del av påvens betoning på en kultur av möte och interreligiös dialog. Påven Franciskus besökte Egypten 2017 och planerar att besöka Marocko 30-31 mars.

I videon sade påven att Förenade Arabemiraten är ett land som syftar till "samexistens, mänsklig broderskap och möte mellan olika civilisationer och kulturer."

Han tackade Mohammed bin Zayed Al Nahyan, kronprinsen i Abu Dhabi, för hans inbjudan. Påven tackade också Ahmed el-Tayeb, storimam av al-Azhar, för hans hjälp med att förbereda mötet.

"Jag tackar ... de som har samarbetat i förberedelsen av mötet, för deras mod och deras vilja att bekräfta tron på att Gud förenar snarare än delar, att det för oss närmare även i skillnad, distanserar oss och förvisar fiendskap och motvilja."

Påven Franciskus citerade Zayed bin Sultan Al Nahyan, grundare av Förenade Arabemiratens, ord: "Sann rikedom finns inte endast i materiella resurser; Nationens sanna rikedom ligger i de människor som bygger sin nations framtid ... Människor är den sanna rikedomen."

Resan tillkännagavs i december. Den påvliga talesman då, Greg Burke, sa att besöket är ett vittnesbörd om påvens önskan om fred bland religionerna.

"Det här besöket, som det till Egypten, visar på den grundläggande betydelse som den Helige Fadern fäster vid den interreligiösa dialogen. Påven Franciskus som besöker den arabiska världen är ett perfekt exempel på mötets kultur, sa Burke den sjätte december.

Enligt Al Arabiya sa kronprinsen att landet ser "fram mot påvens historiska besök, som syftar till att maximera möjligheterna till dialog och samexistens mellan nationerna."

Förenade Arabemiratens officiella religion är islam, med en sunnimuslimsk majoritet. Omkring 12,6 procent av den totala befolkningen är kristen, enligt Pew Research Center.

Förenade Arabemiraten är unik i att många av dess invånare kommer från andra länder. Uppskattningsvis är 89 procent av Förenade Arabemiratens befolkning inte medborgare i landet.